Monday, January 2, 2017

Kawan atau Sahabat

Ada sesetengah dari kita nie ada ramai kawan.... ramai sampai tak terkira... kalau dalam FB tu...sampai penuh limit jumlah kawan...siap bukak akaun kedua dan ketiga lagi sebab ramai sangat.... Hebatnya orang tu kan sebab ramai orang nak berkawan dengan dia.... Tapi...adakah kawan yang ramai itu sahabat?....

Ramai kawan tak semesti bahagia... tak semestinya senang... tapi ramai sahabat pasti hidup kita tenang... Apa maksudnya nie? Apa yang aku merepek kerepek mengarut dan mencarut nie? Perkara nie, bila kita alami dengan sendiri...ita akan faham... Faham bukan setakat di bibir... tapi tertusuk dalam dalam hati dan sanubari....Kita akan jadikan sebagai teladan dan tauladan dalam hidup kita....:)

Kawan..... time kita senang, datang macam semut.... Kita ibarat gula... tak perlu nak panggil hoi sana hoi sini....mereka datang dengan sendiri.... Cakap penuh puji sampai kekadang lupakan Tuhan Maha Terpuji... Cakap penuh mesra dan gembira bagaikan hidup tiada masalah... 

Tapi bila datang kesusahan dalam hidup kita.... tetiba kita akan rasa sunyi... kawan beribu riban tu tetiba hilang macam tu saje.... Hilang tak kelihatan bagaikan batu dilempar ke gaung dari puncak gunung... Sepi..... kita tegur dan sapa tapi semua macam tak kenal kita... Senyum seketika hanya nak menjaga hati kita kononnya.... Kita yang dalam kesusahn pun rasa segan nak meminta tolong... kerana dari awal sudah menarik muka dan telinga... Kalau mereka boleh ghaib seketika, rasanya mereka akan gunakan kuasa ghaib tu nak mengelak dari kita... Itulah kawan yang beribu umpama buih sabun yang ditiup... Sekejap sahaja pecah di udara...

Tetapi sahabat lain pula ceritanya... tak sempat kita nak bercerita, hanya melihat dari kesugulan wajah sudah sibuk mereka bertanya mengapa dan kenapa... mencari solusi tanpa mengira masa dan ketika... Memberi sokongan moral dan mental walau diri sendiri tidak terurus.. Tapi kerana memahami kita dalam kesusahan, diikhtiarkan juga walaupun sekadar memberi secawan kopi..penenang diri ketika gundah gulana....

Dari kawan beribu, sahabat hanya sepuluh... dari segerombolan, sahabat hanya dua tiga kerat... Tidak rugi jika kawan yang sedikit... tetapi amat rugi jika sahabat tidak ada langsung dalam friendlist kita yang sakit... 

Bila ujian susah datang melanda, baru kita tahu siapa kawan siapa sahabat.... Kawan datang bila kita hebat... sahabat datang bila kita merempat... Kawan hilang ketika kita merempat, sahabat kekal rapat bila kita kembali hebat... Susah senang tiada ertinya bagi sahabat yang akrab... mereka bersama kita kerana kita, bukan kerana kesenangan dan populariti...

Sahabat adalah nikmat.... Sahabat boleh jadi ahli keluarga... Tapi ahli keluarga tidak semestinya menjadi sahabat... Ramai orang sekeliling sekadar kawan... Golongan lawan buruknya apetah lagi... Mereka datang dan pergi menumpang kesenangan, tapi tidak akan bersama berjuang mengharungi kesusahan.... Hanya sahabat sahaja yang akan mengharunginya... Ibarat Saidina Abu Bakar.. Contoh sahabat sejati....

Sunday, December 18, 2016

Krisis Aleppo di Syria | Antara Tersirat dan Tersurat

Sekarang kita digegarkan dengan krisis peperangan di Aleppo, di Syria... Sebenarnya krisis nie dah lama.. cuma tak dapat liputan meluas pihak media... Sekarang baru digegarkan bertubi-tubi... tapi kenapa sekarang? Krisis peperangan di Syria dah lama... Di Aleppo pun sudah lama... Sampai keadaan di bandar Aleppo tak ubah seperti padang jarak padang terkukur... 

Sekarang ramai yang share berkenaan keadaan di Aleppo... Video-video... artikel-artikel... Gambar-gambar.. Ramai duk share... Tapi aku kekadang tak faham jugak... share untuk dapat "Like" ke.. share nak bagi kesedaran... Atau nak mengingatkan diri sendiri?

Sebab apa aku cakap macam tu? Sebab aku tengok share bukan main pasal Aleppo... icon smiley sedih...icon smiley marah... Tapi betul ke? Atau lakonan dalam FB je... Duk tengah-tengah kemelut di Aleppo... Penduduk di Aleppo merayu meminta bantuan... Pihak NGO membuat kempen besar-besaran mengajak kita menghulurkan bantuan... Agak-agak berapa kerat je yang bagi? Kebanyakannya sekadar air mengalir di atas daun keladi... News pasal Aleppo masuk news feed... kita share.. pastu sambung bergegar vaganza..sambung ber"Smule"... Apakah?

Krisis di Aleppo bukan sekadar menunjukkan krisis di sana.... tetapi mencerminkan krisis pada diri kita sendiri... Krisis jiwa dan iman... Level iman kita sekarang tak ubah sama macam level seorang pencuri sahaja di zaman nabi... Keberkesanan ucapan astaghfirullah kita sekadar sedekah senyuman sinis bagi orang islam di zaman nabi... Solat kita mungkin... sekadar 1/1,000,000 nisbah keimanan berbanding orang beriman di zaman nabi...

Orang islam dahulu kala... seorang dihina, seluruh umat bangun membela.... Kita? Sekampung dibunuh pihak musuh, sepotong lagu memori kita bernyanyi dengan riang gembira... Satu daerah umat islam dibunuh, Sedetik kita berdiam diri sekadar menghormati si mati... Satu negeri dibunuh... Barulah kita nak meng"share" kesedihan mereka.... Hulur bantuan? Jauh lagi.... Nak tunggu mati sedara terdekat dahulu baru terasa barang kali... Betapa rendah dan hinanya iman kita...

Contoh terdekat.... dalam negara sendiri sudah tahu betapa rapuhnya iman.... Agung bersolat cara biasa pun menjadi isu... Konon menyindir sedangkan diri sendiri disindir atas kebodohan sendiri... Perkara baik biarlah baik.... Perkara tak baik baru kita sama-sama baikkan.... Perkara di hati kita serahkan pada yang Esa... Kita bukannya ada "superpower" boleh tahu isi hati orang... Berbangga lah dengan kebaikan yang ada pada kita.. Jangan saling berdengki nak tengok keburukan semata-mata.. Apa saja kecenderungan diri kita, itulah keadaan jiwa kita.. Negatif...negatif...negatif... itu sahaja yang dicari.. Walhal perkara positif diibarat seperti sebentang kain putih.. Tapi setitik dakwat hitam juga dicari...

Perang di Aleppo, perang fizikal hakiki.... Kita berperang dalam jiwa sanubari... Umat Islam di Malaysia sungguh ramai... Tapi janganlah kita tergolong dalam golongan buih-buih di atas lautan... Banyak tapi tak berguna... Yang mana ada kekayaan, hulurkan bantuan... di mana ada kecerdikan, hulurkanlah sumbangan dan buah fikiran, yang mana ada kudrat tenaga, hulurkanlah bantuan sukarelawan... Sekadar bersembang di laman sosial, bukanlah dapat iman yang tinggi melangit, tapi akan membentuk riak sombong yang semakin menebal di hati yg semakin sakit. 

Aku gunakan platform blog nie untuk memberi nasihat... salah satu usaha si burung pipit memadamkan api yang membakar Nabi Ibrahim a.s. Lebih baik dari tidak melakukan apa-apa... Usaha ikhlas bukan inginkan pujian, tapi inginkan keberkatan dariNya... Sebab kita menumpang di bumi Tuhan, bukan hak milik kita segala apa yang ada di dunia ini... Cuba bayangkan kalau kita yang berada di Aleppo... Apa yg kita harapkan dari saudara jauh kita di serata dunia... Betapa kecewanya mereka... Betapa hancur harapan mereka melihat kita, sahabat dan saudara jauh seagama... Masih mampu bergelak ketawa, bergurau senda, bernyanyi asyik berjoget berdansa.. sedangkan saudara kita sedang ditembak hina di mata dunia. Save our humanity... Save our own soul... Pray for Aleppo... Pray for our faith and iman... Pray for OURSELVES! Jangan dijauhkan iman dan takwa dalam diri kita kerana kesenangan... Sedangkan kesenangan yang kita kecapi juga adalah satu ujian..
Ping your blog